Kunst In Zicht

Artikel uit De Gelderlander, editie Maasland 24 februari 2012

Presentatie nieuwe gedichtenbundel Adriaen Willemsz

BERGEN – Zondag 29 april wordt in Kunsthuis De Bakkerij de nieuwe gedichtenbundel van Adriaen Willemsz uit Wellerlooi gepresenteerd. De titel: ‘Dood tij/Uit de diepte'. Het is niet de eerste dichtbundel van deze literair kunstenaar die ook beeldend actief is.

Omstreeks het jaar 1984 raakte hij gefascineerd door gedichten van T.S. Eliot tijdens zijn studie aan de bibliotheekacademie. Willemsz was van huis uit al begaan met literatuur omdat er in het gezin waar hij opgroeide veel gelezen werd. Hij werd gegrepen door taal en wilde daar graag veel meer over leren. En dat gebeurde ook. Zelf zegt hij over zijn literair werk: “In mijn gedichten spreekt een wereld die in gelaagdheden langzaam geheimen prijsgeeft aan degenen die genegen zijn om die te doorgronden”. Zijn nieuwste literair werk is feitelijk veel meer dan alleen maar een gedichtenbundel. Het is een versmelting van prachtige kunstwerken met poëzie. Voor de vormgeving is zijn jarenlange vriend Marcel Bakkum verantwoordelijk.
Adriaen Willemsz heeft bewust gekozen voor deze vorm. “Ik probeer altijd te zoeken naar een combinatie tussen de disciplines van de kunst omdat ik vind dat als je een combinatie hebt, het samen sterker is. Dus sterker dan beide alleen.“ Bakkum was ook betrokken bij de eerder verschenen dichtbundel ‘Wendingen' van Willemsz.

vervolg artikel op volgende pagina